Nem, nem egy új csillagjegy született, hanem a SVÉT (Stílusos Vidéki Értelmiség) tagjai keresték fel február 11-én a Coninvest új bemutatótermét és látványkonyháját, hiszen a sóskúti látványos épület ideális helyszín ilyen jellegű szakmai programok megszervezésére. Először a vendég séfek gasztroközösségük alapító-elnökének, Ruprecht László vezetésével megtekintették az őket körülvevő modern konyhatechnológiai eszközöket, inspirálódhattak a szakmai környezetben, volt, aki megjegyezte, innen szinte mindent azonnal hazavinne, ha tehetné a saját konyhájára, ahol nap mint nap dolgozik.
Szakmai beszélgetéssel, személyes ismerkedéssel folytatódott a program, miközben sorra kóstolták azokat a mangalicából készült különleges fogásokat, amelyeket a Coninvest látványkonyhájában, egy egybe fedlapos ipari Marrone blokkon főzhettek a séfek, Csécsei László irányításával.
Bár a SVÉT munkájában mind jelen van az a tizenhárom séf, aki Sóskútra ellátogatott ezen a téli délelőttön, azonban az az igazság, személyes jelenlétüknek, a közösen eltöltött időnek igencsak híján vannak 0-24 órás elfoglaltságuk okán. Ráadásul mindannyian az ország különböző pontjain hajtanak éjjel-nappal a konyhán, ezért is volt jó ötlet, hogy egyszer – igazi szakmai körülmények közt, professzionális környezetben -, de találkozzanak végre egymással személyesen is, ne csak a világháló vagy telefonálás útján.
Mindenki rövid bemutatkozással kezdte: kiderült, volt, aki Miskolcról, más Győrből, Egerből, Székesfehérvárról, Szigetmonostorról, Veszprémből, vagy éppen a Balaton déli-partjáról érkezett a programra. Elmondták azt is a séfek, milyen stílust, milyen vonalat visznek azon a helyen, ahol dolgoznak, és az is nyilvánvaló volt, hogy mindannyian magas színvonalú, minőségi vendéglátást képviselnek az adott étteremben – hiszen csak az lehet SVÉT-tag, aki ezt a mércét megüti.
Amíg az ételek készültek, addig Ruprecht László röviden felvázolta az ez évi közös megjelenéseiket, főzéseiket, rendezvényeiket és sok más érdekes dolgot is megemlített az elnök.
Többek közt elhangzott, idén még szorosabbra szeretnék fűzni az együttműködést helyi termelőkkel, és azt sem rejtette véka alá az elnök, hogy kiépülőben van egy rangos francia kapcsolat – hamarosan még intenzívebben együtt dolgoznak majd egy speciális francia program keretén belül. Valamint idén becsatlakoznak a „Nyitott porták” rendezvényhez – ahol az éttermi vonalat erősítik majd a SVÉT-tagok.
Elhangzott az is, hogy a helyi alapanyagokon belül idén a hüvelyesekre kerül a fő hangsúly, mert ideje visszaterelni és méltó rangra emelni ezeket az értékes és gyakran méltatlanul mellőzött alapanyagokat a magyar gasztronómián belül.
A Lukács István emlékversenyen is részt vesznek idén a SVÉT-tagok: van, aki zsűritag lesz a verseny alkalmával, mások kiszolgálják majd az odalátogatókat.
Egyfajta különleges mentor programot is kiemelt az elnök – ennek lényege, hogy hátrányos helyzetű gyerekekkel főznek majd együtt, ahogy tavaly is tették, és amely esemény nem csak nagy siker volt, hanem a résztvevők számára egyben szívmelengető esemény.
Vadról, mangalicáról is szó esett – mint egész évben fellelhető és beszerezhető húsalapanyagokról -, ennek kapcsán, mintegy varázsütésre, mindenki elé kerültek sorban azon kóstolók, amelyek mindegyike az egyik ősi húsfélét, valamilyen mangalica részéből készült fogást tartalmazott.
A menü ezen a kedden a következő volt, amely a profi kóstolóközönség körében nagy tetszést aratott, és többen azt mondták, nem csak ízlettek nekik a fogások, hanem ők is beillesztenek majd hasonlókat a saját kínálatukba:
- Rántott mangalicaköröm, tökmag majonézzel, kéksajttal, cikóriával
- Mangalicakaraj, krémes sárgaborsóval, sült paprikával
- Mangalicatarja, svábkáposztával, birsalmával
- Mangalicapofa, lemezes burgonyával, zellerkrémmel, gulyás jus-vel