Három napon négy versenyhelyszínért feleltek szakértőink
Március végén, a Sirha Budapest 2022 kiállítás három napja során a Coninvest erőn felül teljesített, hiszen saját standunk mellett 15 versenykonyha felállításáért volt felelős szakértő csapatunk. Íme a négy versenyhelyszín kicsit közelebbről, Coninvest-szemmel!
Lenyűgöző édes alkotások: Sirha Budapest Desszert Verseny
Ötödik alkalommal került megrendezésre a Sirha Budapest Desszert Verseny: idén a kiállítás első napján, az A pavilonban adhattak számot tudásukról és kreativitásukról a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségei. A verseny szervezője Kolonics Zoltán volt, a versenyzők három kategóriában – gyümölcsös torta, csokoládés tányérdesszert és választott artisztikai munka – készítettek desszerteket. A zsűrit az idei alkalommal is a szakma kiválóságai alkották: Pesti István, Sárközi Ákos, Andrész Zoltán, Korponai Péter és Gácsi Zoltán. Az első helyezett Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna párosa lett.
A 2022-es Sirha Budapest Desszert Versenyt a megelőző alkalmakhoz hasonlóan a Coninvest 6 teljesen felszerelt konyhabox felépítésével támogatta, ahol a versenyzők a zsűri előtt készítették el tányérdesszertjeiket és művészi munkáikat. A Coninvest mindig is elkötelezetten állt a szakmai fejlődést szolgáló események mellé, gratulálunk minden indulónak!
Minőség és modernitás a menzákon is: Közétkeztetési Szakácsverseny
Március 23-án, A Sirha Budapest második napján zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny döntője. A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nébih közös szervezésű háromfordulós versenyére 28 csapat nevezett, közülük aztán 12 csapat jutott a döntőbe. Felkészülésüket neves séfek, mély szakmai ismeretekkel rendelkező szakácsok segítették, a döntőn a csapatok versenymenüjüket a zsűri jelenlétében, nagy létszámra készítették el.
A Közétkeztetési Verseny célja, hogy új, modern formában mutasson be hagyományos ízeket, ösztönözze a friss, hazai alapanyagok használatát, a közétkeztetés minőségének emelését. Az idei verseny mottója: „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”, így a 12 csapat valamely magyar tájegység hagyományos, háromfogásos farsangi ételsorát készítette el. Kötelező elemeként a fánk, alapanyagként a sütőtök, míg meglepetés összetevőként az akácméz jelent meg a menüsorokban.
A dobogó legfelső fokára a Hungast pécsi csapata állhatott, ők a következő fogásokat készítették:
- előétel: kacsahússal töltött tavaszi tekercs, puy lencseragu, zellerpüré, petrezselyemolaj, zöldborsócsíra
- főétel: brézelt marhanyak, birsalmás lilakáposzta, birspüré, gránátalma zselé, mustáros burgonyapüré
- desszert: minifánk sütőtök-fehércsokoládé panna cotta, sütőtök textúrák, sajttorta
„Minden egyes nap gyerekek és felnőttek milliói esznek ételt olyan menzán, amely küzd az alapanyagokra fordítható alacsony költségekkel és az elavult konyhai berendezésekkel. A jövő generációinak étkezési szokásait és ízlésvilágát mélyen befolyásolja, hogy milyen ételeket esznek az óvodában és az iskolában. Itt kezdődik a gasztronómiai edukációjuk! Nagyon büszke vagyok, hogy részt vettünk ebben a projektben, nagy lépés a minőségtudatosság kiépítésében ebben a szegmensben” – mondta Kertész Mirjam, a Coninvest ügyvezetője.
Ismeretek és ízek: a jó ízlés nagykövetei
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Csoport közös együttműködésében jött létre ez a rendhagyó esemény, amelyen magyar és olasz séfek együttműködésében a kiválasztott vendéglátó iskolák tanulói készítettek különleges ételeket közönség előtt, innovatív módon: olasz oldalról a technikákat, magyar oldalról az alapanyagokat hozva alkották meg a fogásokat. A termékek között szerepelt többek között prémium minőségű galamb, tokaji borok és a paprika is.
A szívünkhöz és a hitvallásunkhoz igen közelálló volt ez az esemény: a fiatal generációnak, a jövő séfjeinek és konyhai dolgozóinak mutathattuk meg konyháinkat, a gasztronómia gyönyörű világát. A rendezvénynek a Coninvest által felállított 6 konyhabox adott otthont. A fiatal szakácsok munkáját a magyar válogatott segítette, illetve a több mint 20 éve Magyarországon élő olasz séf, Sergio Viti koordinálta és felügyelte. A diákok által készített, bemutatott és szervírozott látványos menüsort 50 meghívott vendégnek szolgálták fel a teltházas lelátó előtt.
Bocuse d’Or Europe 2022
Budapesten immár második alkalommal került megrendezésre a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntője március 23-24-én. A döntőbe jutott csapatok többek között őzből, kacsamájból, túróból, tejfölből és burgonyából készítették fogásaikat. A magyar csapat tagjai Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje és Nyikos Patrik voltak, őket coachként Széll Tamás koordinálta, a csapat elnöke pedig Szulló Szabina volt. Színvonalas munkájuk előkelő eredményt hozott: a magyar csapat a második helyezést érte el a Bocuse d’Or európai döntőjén. A döntő győztese a dán csapat lett, a magyarokat a norvég csapat követte a dobogó harmadik fokán.
A magyar csapat által készített ételek a következők voltak:
”Magyar Tavasz”
Anuschka burgonya és tavaszi zöldek “tiltott” hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár
Anuschka burgonya
- Konfitált burgonya, sült póréhagymával, szárított csiperke “szarvasgomba” & ropogós burgonya virág
Kísérő köretek
- Zsenge karalábé és mogyoró majonéz & roppanós brokkoli szár
- Savanyított gyöngyhagyma, medvehagyma & petrezselyem olaj
- Lágy sajt tartlet marinált uborkával, zöldborsó & zöldalma
- Zöldspárga szárított misoval, ropogós zsemlemorzsa & tavaszi fűszernövények
Mártás
- Burgonya mártás füstölt sajttal & csiperke “Kaviár”
Őz “Budapest”
Őz
- Őzcomb & kacsamáj “mozaik” gombákkal, boróka & tempura gyöngyök
- &
- Őzgerinc & bélszín kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva
Kísérő köretek
- Zsenge cékla & zöldalma, hagyma dzsemmel, édeskömény & tokaji borecet
- Anuschka burgonya, karalábé, tárkony & tavaszi zöldfűszerek
Ragu
- Túrós „derelye” erdei gombákkal,zamatos turbolyával és vadpetrezselyemmel, zöldspárga & tejföl
Szósz
- Őz pecsenyelé citromos kakukkfűvel,
- Sarawak bors & fűszeres kacsazsír
A Coninvest a Convotherm és az Enodis megbízásából 9 versenyboxot szerelt fel a Bocuse d’Or 2022-es európai döntőjére. A kétnapos verseny alatt állandó szerviz ügyeletet biztosítottak szakértőink, a döntő után pedig gondoskodtak a versenyboxok elbontásáról is.
Rendkívül büszkék vagyunk a Coninvest csapatára, hatalmas gratuláció mindenkinek a három napon nyújtott elképesztő szakmai teljesítményért!