Sóskúti bemutatókonyhánk programjait nem más, mint a 100. évét betöltött AngeloPo, magas minőségű sütő-főző és ipari hűtő berendezéseket gyártó partnerünk bemutatója indította el. Külön öröm volt a szakmai rendezvény sorozatunkat két hölggyel megnyitni: Sara di Palma, az AngeloPo corporate séfje és Glauca Vesperini marketing és kommunikációs igazgató elhozták nekünk az olaszok legújabb kutatás és fejlesztés eredményeit, a konyhai Cook & Chill folyamatok automatizálását.
A jövő konyhája: az automatizált Cook & Chill folyamatok
Az ARI.O nem más, mint egy multifunkciós sokkoló hűtő, ami programszerűen mindent el tud nekünk végezni, ami -40 és + 85 C fok között történhet egy konyhán százalékos páratartalom szabályozással.
Mi váltotta ki a szükségét az amúgy sem túl régi, Cook & Chill eljárás újragondolásának?
Ők sem titkolták: a szakképzett munkaerő hiánya, a megemelkedett energia költségek, a fenntarthatóság kérdése – nemcsak a kisebb food waste eredményeként, hanem a fenntarthatóbb konyhai munkakörülmények megteremtésével is, mert a járvány óta még fontosabbá vált az élelmiszer biztonság és az élelmek eltarthatósága.
A sokkoló hűtés eljárása az elmúlt évtizedekben ugyanolyan gyorsasággal kezdett elterjedni, mint korábban a kombipárolók. Ritkán rendezünk ma már be új konyhát egy legalább pozitív tartományú sokkoló nélkül. Praktikus a két hőtartományos, avagy az a készülék, amely nemcsak gyorsan lehűteni, de gyorsan fagyasztani is tud.
Miért is olyan fontos sokkolóból erős és jó minőségű gépet vásárolni? Mert minél nagyobb hatásfokkal képes az ételek hűtésére, és minél gyorsabban fejti ki a hatását, annál tökéletesebb az eredmény. A vízrészecskék mikrokristályokká rendeződnek, és a fagyasztott ételek felengedés után sejtroncsolódás nélkül visszanyerik eredeti állapotukat és textúrájukat. Ezt Sara fagyasztott gyümölccsel bizonyította, amit a nézők aztán könnyedén szétrághattak, illetve fagyasztott sós amuse bouche-sal tesztelhették, ami alatt a keksz ugyanolyan roppanós volt, mint újkorában, a fagyasztás és felengedés ellenére.
Az igazi megdöbbenést azonban A vitello tonnato váltotta ki, ami egy lassú éjszakai főzési programban készült a készülékben. Hőfok, maghőmérséklet és beállított páratartalom garantálta a tökéletesen porhanyós eredményt, de mint a séfünk említette, nem kellett a gép mellett lennie az elkészüléskor, mert az ARI.O automatikusan lesokkolta a sültet +3 fokra, és amint a maghőmérséklet elérte a kívánt hőmérsékletet, az hidegen tartotta. Könnyű dolga volt a sültet felszelni másnap délelőtt egy Berkel szeletelőn, és a szintén ARI.O-ban szuvidált spárgával és egyéb zöldségekkel szervírozni.
Gondoljunk csak bele, micsoda kényelem ez egy szálloda, rendezvény terem, vagy bankett esetén. Előre eldönthetjük, hány órára készüljön el az étel és azt melegen pár óráig, vagy hidegen akár napokig tárolja az eszköz a szervizhez. Ha meg úgy döntünk, hogy a készételt automatikusan lefagyasztjuk, akár hetekig-hónapokig elállhat.
Miben rejlik a zsenialitás? Abban, hogy az ARI.O lenullázza az étel elkészülte és sokkolása közti – az élelmiszer biztonság szempontjából is – nagyon kritikus időt. Azonnal sokkol, azonnal a megfelelő hőmérséklet tartományba visz. Az adatok természetesen mind kinyerhetők a HACCP nyomon követéséhez vagy egy USB stick-kel, vagy a MyKitchen APOLink segítségével.
A lassú főzés és pára redukálja a súlyveszteséget, de ami még fontosabb, csak töredék energiát használ egy kombi párolóhoz képest. A zárt rendszer még az elszívást sem teszi szükségszerűvé, a bemutatót tudatosan az elszívó ernyőkön kívül tartották meg a hölgyek.
Az ARI.O nem fogja helyettesíteni a kombisütőket, hiszen pirítani, kérgesíteni, sütni nem tud, de a funkciókat itt újra felsoroljuk:
- sokkoló hűtés
- sokkoló fagyasztás
- felengedés
- kelesztés
- lassú főzés, szuvidolás
Az összes fenti funkció 5 lépésből álló programokra, egymásra felfűzve, rengeteg komplett eljárást tud automatizálni a konyhánkon!
ARI.O a multifunkciós sokkoló hűtő egy igazi forradalom a konyhatechnológiában!