Megvalósítható-e egy olyan konyha, ahol minden egyes adag étel tökéletesre készül, ahol az ételek minősége állandó, és a hatékonyság is garantált? Március 11-én a sóskúti Coninvest bemutatóteremben olyan intelligens konyhai eszközöket láthattunk működés közben, amely ezt „csípőből hozza”: a Rational legújabb főzőrendszerei a precizitás és a technológiai innováció tökéletes találkozása.
A szakmai közönség – séfek, szakácsok, étterem- és hoteltulajdonosok – kíváncsian figyelik, hogyan dolgoznak az eszközök. A bemutató során az elkészült ételek nemcsak látványra tökéletesek, hanem ízvilágban is hozzák a legmagasabb elvárásokat. A jelenlévő szakácsok közül többen elismerően jegyzik meg kóstolás közben:
„Ez annyira jól sikerült, hogy ennél jobb még az én kezem alól sem kerülne ki.”
Mielőtt kezdetét venné az élő főzőbemutató, a vendégek kávézás közben körbejárják a sóskúti Coninvest bemutatótereit. A tágas és modern térben a legújabb konyhatechnológiai eszközök sorakoznak, amelyek között sétálva a szakma képviselői elismerően szemlélik az innovatív megoldásokat. „Mi épp teljes konyhafelújítás előtt állunk, ezért különösen érdekel minket minden újdonság” – jegyzi meg egy Egerből érkezett hoteltulajdonos.
Szekeres Tibor, a RATIONAL Magyarország vezető értékesítési igazgatója a szakmai program nyitányaként bemutatja Nico Jahnkét, cégük német corporate chef-jét, a kelet-európai szektor alkalmazás menedzsmentjének vezetőjét, ő az, aki egy 3 fogásos ebédmenü elkészítésén keresztül igazolja az iVario Pro és az iCombi Pro főzőrendszerek kivételes teljesítményét és sokoldalúságát.
„Képzeljük el, hogy egy teljesen átlagos éttermi nap van ma, szokásos számú ebéd- és vacsoravendéggel” – vezeti fel a bemutatót Nico. A szakmai hallgatóság figyelmét különösen felkelti, amit ezután hallanak: „Tegyük fel, hogy nincs elég ember a konyhán, a vendégek azonban így is elvárják a minőséget és a gyors kiszolgálást. Vajon van-e arra megoldás, hogy ezt a nehézségek és kihívások ellenére sikerüljön biztosítani?”
Majd a két gépek működésének a gyakorlatban történő bemutatásán keresztül szemléleti, hogyan valósulhat meg egy nagykonyhán a tökéletes főzés és sütés – intelligens technológia segítségével.
„A gépek folyamatosan kommunikálnak velünk, ezt figyelemmel kell kísérni” – hallatszik a magyarázat, miközben az egyik eszközben már készül a leves. A program beállítása az iVario-ban és a fedél lezárása után nincs több teendő – ha elkészült az étel, a gép jelez, jöhet a tálalás.
Közben az is kiderül, hogy a levesbetétként szolgáló hidegen füstölt lazac az iCombi Pro-ban készült, amely hideg és forró füstölésre egyaránt alkalmas a Vario Smoker segíségével.
Miközben az egyik készülék dolgozik, a másik már egy tisztító programot futtat, hogy mindössze 17 perc alatt tökéletes higiéniai állapotban készen álljon a következő feladatra. A tisztítás szilárd anyagú vegyszerrel történik, ami újrahasznosítható műanyag patronokban van, így gyors és hatékony megoldás és nem utolsó sorban biztonságos is.
A séf eközben bemutatja a 6 ponton mérő maghőmérőt, amely igazolja: a leves tökéletes hőmérsékleten elkészült. Jöhet a szűrés, a kihabosítás, végül a lazac is belekerül. „Igazi ízbomba! A lazac állaga tökéletes, a zöldségek roppanósak” – bólogatnak egyetértően a kóstoló séfek és szakácsok.
Nico ezután az egyik iCombi Pro készüléket grillező funkcióra állítja, amely a hátszín elkészítéséhez a 2. pirítási szintet ajánlja – ő pedig elfogadja az intelligens technológia javaslatát. A gép eközben automatikusan figyeli a maghőmérsékletet, és az ételek kiindulási hőmérséklete alapján valós időben kalkulálja az elkészítési időt. Ha az étel túl hamar készülne el vagy több időre van szüksége a tervezettnél, a rendszer azonnal korrigálja a folyamatot és jelzi a kezelőnek.
A főétel körete rizottó – minden szakács álmából felkelve tudja, készítésekor nagyon ott kell lenni, nem lehet mással foglalkozni, folyamatosan keverni kell a rizottó alapanyagát. De nem akkor, ha mondjuk az iVario Pro tudására bízzuk ezt a konyhai munkát. A gép a Rational séfjeinek 50 éves tapasztalatát raktározza memóriájában, és ezt használva 12-15 perc leforgása alatt tökéletes rizottót készít a belsejében – akár felügyelet nélkül is. „Itt szakács se kell” – jegyzi meg egy séf az egyik asztalnál.
Japán palacsinta készül a desszert egyik szereplőjének, és ennek elkészítése közben elmondja Nico, ezt a receptet egy előre beprogramozott listából választotta ki: egy japán séfkolléga írta eredetileg – azt tálalja most a magyar szakmai közönségnek. Gyümölcsragu, vaníliafagylalt kíséretében kerül a tányérra, mellette ott kelleti magát a szintén a Rational technológiával készített Crème brûlée – a kedd déli bemutató menü tökéletes befejezéseként.
Rational – bemutató menü:
- Tom Kha leves hidegen füstölt lazaccal
- Marhaduett vaníliás jus-vel, szarvasgombás rizottóval
- Créme brûlée japán palacsintával