Május 10-én szakmai kirándulást szervezett a Coninvest a KÖZSZÖV-vel közösen két bécsi kórház konyhájára.
A Meiko mosogatógépgyár meghívására 20 magyar közétkeztetési szakember nyert betekintést Bécs két kórházának konyhájára és mosogató rendszerébe. A csoport két részre osztva látogatta meg az AKH-t, az Allgemeines Krankenhaust Bécs belvárosában és a Donauspitalt, amely egy hagyományosabb, kicsit kisebb külvárosi kórház.
Az AKH nem csak Bécs, de egész Ausztria legnagyobb kórháza. 1987-ben épült, de a teljes konyha egy 3 évig tartó komplett rekonstrukción esett át nemrégiben. A felújítást a folyamatos üzemeltetés is megnehezítette. A kórház 2 db 20 emeletes toronyépületében összesen 2000 ágy kap helyet a különböző osztályokon. A tornyok a piros és a zöld torony, mely színeket a liftek, ajtók, padlók felfestései is jelzik. A két torony két párhuzamos, nagy közlekedési folyosóval van összekötve, amelyeken végigsétálva olyan érzésünk volt, mintha egy bevásárló központban, pályaudvaron vagy reptéren sétálnánk. A check-in pultok után menzák, éttermek, nemzetközi láncok kávézói, posta, bankok és egyéb szolgáltatók sorakoztak egymás után. Mivel egyetemi oktató és kutató kórházról van szó, a 2000 fekvő beteg mellett 9 000 dolgozó / tanuló és 5-6 000 járóbeteg látogatja naponta.
Bécs Város Önkormányzatának üzemeltetésében működik a konyha 145 alkalmazottal, és további 60-70 alkalmazott végzi a konyhai takarítást és mosogatást egy kiszervezett alvállalkozó alatt. Napi 10 000 adag ételt készítenek az év minden napján, 3000-3000 adagot reggel, délben és este 1 normál, 3 választható de fizetős és 60 diétás menüben. A fekvő betegek tálcáinak kiszállítását egy teljesen automata szállítórendszer végzi 36 tálcás konténerekben. A visszaérkező konténereket, tányérokat, evőeszközöket és cloche-okat egy hatalmas, félig automatizált mosogató rendszer tisztítja meg és fertőtleníti thermo dezinfekció által (85 fokos vízzel). A modern konyhai eszközök mellett a konyha, az előkészítő helyiségek, közlekedők mind nagyon tágas tereket, érintő kulcsos zsilipeket, nagy átlátható ablakokat és igényes, könnyen takarítható burkolatokat láttattak.
A Donauspital egy cca. 30 éves konyha volt, amelynek viszonylag új a Meiko mosogató rendszere. A látogatókat megdöbbentette a gépek és eszközök jó állapota, mely folyamatos takarítást és karbantartást feltételezett. Érdekes volt látni, hogy Ausztriában egy, a 90-es évek legelején épített kórházi konyha mennyire átgondoltan van megtervezve. Hazai szemmel nézve nagyok a terek, szellős az elrendezés. Mindenhol figyeltek arra, hogy legyen természetes fény, például a hús- és a zöldségelőkészítőben is nagyméretű mennyezeti bevilágítóablakokon tud besütni a nap, ezzel javítva a munkakörülményeket és spórolva a mesterséges fény okozta rezsiköltséget. A gépeken és berendezéseken lehet látni, hogy nem mai darabok, de az is látszik rajtuk, hogy folyamatos karbantartással és megfelelő üzemeltetői hozzáállással minden gond nélkül működhet ennyi ideig egy konyhaüzem. A nyugati országokra jellemzően itt sincs elkülönítetten kialakított fogyasztói és üzemi edényzet mosogató. Egy hatalmas térben 3 db „alagutas” rendszerű Meiko gépben történik minden eszköz mosogatása. Az egyéni tálcás rendszer üzemeltetéséhez használt, az osztályokról visszaérkező kocsikat is egy speciális átmenőrendszerű gépben mossák el, minden kör után. Ezeknek a kocsiknak az épületegyüttesben teljesen robotizált a mozgatása. Úgy tudnánk röviden összefoglalni a Bécsben látottakat, hogy ez a 30 évvel ezelőtti konyha számunkra még mindig a jövőt mutatja meg, és jó lenne itthon is ilyen egységeket üzemeltetni.
A kórházlátogatásokat egy közös ebéd és rövid prezentáció követte a Meiko Austria új oktató központjában. Dr. Zoltai Anna így nyilatkozott a szakmai nap után:
“Nagyon hasznos, informatív, profi módon megszervezett és kivitelezett program volt. Napokig tart mire feldolgozzuk a látottakat és tapasztaltakat. Hálásan köszönjük!”