A Bosch Budapest Innovációs Kampuszon a Meiko berendezéseivel biztosítunk környezettudatos mosogatásmegoldást
A Bosch 2022 szeptemberében adta át a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztési központját. A 90 ezer négyzetméteres új komplexum 1800 munkahelynek, 14 ezer négyzetméternyi kutató- és tesztlabornak, egyedülálló felszereltségű műszeres tesztpályának, valamint óriás mérőkamrákkal felszerelt csúcstechnológiás tesztcsarnoknak ad otthont.
A Bosch új kampusza és 1000-1200 főt naponta kiszolgáló új kantinja az idei év egyik legnagyobb Coninvest projektje volt.
A kampusz munkatársi éttermében a modern, hófehér, szigetszerű tálalópultok formabontó kialakítást jelentenek. Az étterem újító értékesítési rendszerét és a hozzá alakított kínálatot a Bosch projekt vezető és üzemeltető csapata álmodta meg a német beruházásokért felelős kollégákkal együtt Vas-Takács Zita koordinálása mellett. A kantinban étkezők mérleges elszámoltatás, önkiszolgáló, pénzmentes fizetés útján választhatják ki a saját étkezési szokásaiknak legmegfelelőbb ételeket és mennyiségeket.
A konyhán a főzés kizárólag német és svájci berendezéseken és technológián történik. A nagy, kocsizható kombipárolók, a szerelőfalra akasztott nyomás alatti serpenyők és a bukó üstök mind hatékony termelést és könnyű takaríthatóságot tesznek lehetővé. A cukrász konyha az itt található etázs kemencéknek köszönhetően teljes mértékben függetleníteni tudja az üzemet a pékáru beszállítástól. Ez a központi konyha hivatott kiszolgálni a Bosch Budapest Innovációs Kampusz minden éttermét.
A konyhatechnológia terveket Gauland András konyhatechnológus készítette. A konyha építését szakaszosan, háromnegyed éven keresztül végezték a Coninvest munkatársai. A konyhai előkészítő és termelő terek kivitelezése német szemlélettel készült, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A hidegburkolatok minősége és kivitele, a holkerek, a sarokvédők és ütközők, a helyiségek közti üvegfalaknak köszönhető átláthatóság, illetve a közlekedési útvonalak teljes mértékben a jövő elvárásainak felelnek meg.
Az új komplexumban kiemelt hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, az energiatakarékos üzemeltetésre, amit többek között kiemelkedően jó hőszigeteléssel, környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsment-megoldásokkal, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel, valamint hővisszanyerős szellőztetéssel érnek el. A kampusz működéséhez megújuló energiaforrásokat is használnak, kizárólag minősített zöldenergiát vásárolnak, nagy hatékonyságú hőszivattyú rendszereket alkalmaznak elsődleges hűtési és fűtési megoldásként, melyeket a jövőben napelemes rendszerek egészítenek majd ki. A kutatás-fejlesztési terület tesztrendszerei által generált hőt is újra felhasználják fűtésre, melegvíz-ellátásra.
A fenntarthatóság a kampusz menzájának üzemeltetésében is kiemelkedő szempontként jelenik meg: a központi mosogatóegységben a Meiko berendezései dolgoznak nap mint nap, amelyek minimális víz-, vegyszer és energiafogyasztásuknak köszönhetően biztosítanak környezettudatos mosogatásmegoldást.
Magyarország jelenleg legnagyobb Meiko mosogatásrendszerének működése roppant látványos. A 3 nagy Meiko mosogatógéppel felszerelt központi mosogatóegységben két szállítószalag fut össze Y alakzatban. A rendszer félautomata: kézi erővel szedik le a tányérokat, ételmaradékokat és poharakat, de a tálca megy tovább, és egy mágneses evőeszköz leszedő gyűjti össze és továbbítja a fémevőeszközöket a mosogatógépbe. Ugyanez a kombinált gép billenti fel a tálcákat és mosogatja el, illetve szárítja le őket tökéletesen, míg újra egy tálca adogató kocsira nem gyűlnek tisztán.