Designtörténeti utazás Bergamóban – a Pedrali 60. születésnapja

Kertész Mirjam gondolatai a design-világcég kerek évfordulós eseményéről

„Aki hozzám hasonlóan, szakmája szerelmeseként hosszú éveket tölt el egy szakmában, időről időre részese lehet olyan kerek évfordulóknak és megemlékezéseknek, melyek során közös élményeinkre, együttműködésünk mérföldköveire is visszatekintünk.

Ilyen volt számomra az észak-olasz design nagyhatalom, a Pedrali családi cég 60. évfordulójára megrendezett nemzetközi eseményen való részvétel is.

Az eseményt mindenekelőtt mint a rendezvényszervezés mintapéldáját kell megemlítenem. Mivel úgy ítélték meg, hogy egyszerre 500 fővel nem tudnának érdemben kapcsolódni – a közös múltat felidézve interakcióba lépni, személyesen köszönetet mondani a múltért és közös jövőt tervezni, három dátumot jelöltek ki a meghívóban. A meghívottak kiválaszthatták, melyik (pénteki) nap megfelelő számukra, mikor partnerükkel Bergamóba utazva a Pedrali család vendégeként velük tölthetnek egy élménydús hétvégét.

Az érkező vendégeket romantikus szállodákban és AirBnB szállásokon helyezték el a középkorban épült Bergamo Alta történelmi falai között. A program egy csodás fogadással kezdődött péntek este az étterem Pedrali bútorokkal berendezett teraszán, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílt a telihold által megvilágított középkori városra és a környező dombokra.

A családtagok a bejárati lépcső tetején állva fogadták az érkező vendégeket – mindenkit a nevén szólítva, szívélyesen köszöntöttek. Az aperitivo után nyolc személyes asztaloknál foglalhattunk helyet (akár egy esküvőn) és minden asztalnál házigazdaként képviselte valaki a vendéglátó céget. A tulajdonos Pedrali család tagjai a fő asztalnál ültek, de a fogások között körbejárva érdeklődtek a vendégek hogyléte felől.

A szakmai program pénteken vette kezdetét.

A vendégeknek, akik repülővel érkeztek, a szakmai eseményekre is transzfert biztosítottak. Azoknak, akik hozzánk hasonlóan autóval jöttek, parkolóhelyet jelöltek ki a gyár udvarán. Egy gyors regisztráció után, nyakunkban a névre szóló (műanyagmentes, újrahasznosítható) látogatókártyával, olasz módra közös kávéval indítottuk a napot, majd kezdetét vette a szakmai Talk Show, melynek résztvevői Monica és Giuseppe Pedrali és a 60. évforduló alkalmából megrendezett kiállítás egyik kurátora voltak.

A beszélgetés során kiderült, hogy a család egy éve kezdte el tervezni, hogyan emlékezzenek meg fennállásuk 60. évfordulójáról.

Két neves olasz építészt kértek fel, akik a tervezett kiállítás kurátoraiként összeállították a bemutatásra kerülő tárgyakat, e célra egy pavilont terveztek és a grafikai anyagot is elkészítették.

Feladatuk egy olyan fenntartható, szétszerelhető, újra összeállítható és később újrahasznosítható fa pavilon felállítása volt, ami nemcsak a 60. évforduló alkalmából megrendezett ünnepségnek ad helyet, hanem teret ad az edukációs céllal létrehozott kiállításnak is.

A szakmai bemutatót követően ezt a pavilont megnyitják a nagyközönség előtt: a weben regisztrálható időpontokban várják a múzeumokat, iskolákat és egyéni érdeklődőket, akik szeretnék látni és kézzelfogható módon megtapasztalni az olasz formatervezés fejlődését egy kézműipari cég design nagyhatalommá való átalakulásán keresztül.

A kiállításon több személyes relikviát csodálhattunk meg: egyebek mellett az alapító, a ma 83 éves Mario Pedrali kovácsmester első szerszámait, saját feltalálású fémhajlító gépeit, régi fényképeit, logóit, illetve a két gyermeke által behozott modernizálás eszközeit.

A kiállításhoz videó interjúk is készültek azokkal a ma még élő nagy designerekkel, akik hozzájárultak a Pedrali márka robbanásszerű fejlődéséhez. A legnagyobb meglepetés azonban a tárlat végén néhány fiatal designer személyes megjelenése volt, köztük kedvencem, Odoardo Fioravanti, a Snow és Frida székek formatervezője, akit volt szerencsénk 12 éve néhány magyar építésszel együtt a saját stúdiójában megismerni.

Monica Pedrali kiemelte az alkotó közösség szerepét és bemutatta a kiállítás Pedrali Community szekcióját, ami a tárlat végén kapott helyet: itt minden gyártó részleget egy-egy személy interjúja, idézete, fényképe képviselt. A tükrökkel kitágított téren átsétálva az az érzet kerített bennünket hatalmába, hogy mi is részesei vagyunk ennek a nagy családnak.

Végül néhány mondat szóljon személyes kötődésemről a Pedrali céghez: 20 éve kerestem fel őket először, még a régi telephelyükön. Ez a jelenlegi, 18 éve épült fényűző design főépületükhöz képest, visszagondolva nagyon szerénynek tűnik: a gyártó részleg fölött egy szűk galérián beszélgettünk. Ennél csak az volt meglepőbb, hogy két nő fogadott: ez egy olasz cég esetében, főleg 20 évvel ezelőtt egyáltalán nem volt mindennapos. Egyikük a velem egyidős Monica volt, a tulajdonos lánya, a másik Agnese Volpi, aki akkor a cég exportjáért felelt. Azonnal szót értettünk és megkezdődött a közös munka.

A Pedrali akkor kezdett igazán szárnyalni: fiatalos, formatervezett, de időtálló designnal olyan székeket alkotott meg, melyek 15-20-25 év után is megállják a helyüket az állandóan változó modernitásban.

Nagy utat tettek meg azóta. A cég 15 éve radikális szemléletváltáson ment át és az addig tömegében gyártott műanyag székektől új irányt vett az újrahasznosítás és fenntarthatóság jegyében.

Több millió gyönyörű tárggyal ajándékoztak meg minket otthonainkban, irodáinkban, közösségi tereinkben, reptereken, váróhelyiségekben.

Aki szakmabeli és a formavilágban jártas, messziről felismer egy Pedrali terméket, bárhol is legyen az.

Nagy út áll még előttük-előttünk, sok sikert Pedrali!”

Coninvest

A Coninvest a nagykonyhai berendezések szakértője. A legkorszerűbb konyhatechnológia, az energiatakarékos, és költséghatékony megoldások, és a professzionális ételkészítés minden tudásával felvértezve várjuk ügyfeleinket.
A Coninvest a vendéglátóipar szakértői számára kínál professzionális megoldásokat. A tervezés és a kivitelezés során is ügyfeleink mellett állunk, szerviz szolgáltatásaink pedig hosszútávon is biztosítják a megfelelő működést.
A Coninvest a magas minőségű konyhatechnika mellett teszi le voksát. Vendéglátó egységek számára széles közületi bútor és design bútor választékot biztosítunk. Az értékesítés mellett mély szaktudással, tanácsadással, szerviz szolgáltatással várjuk ügyfeleinket.
A Coninvest minőségi élelmiszeripari felszerelés biztosításával foglalkozik vendéglátó egységek számára. Szakértőink számos ipari konyha, nagykonyha kialakításában segédkeztek már, a tervezés és a kivitelezés folyamata során is mély szakértelemmel járultak hozzá a projektek sikerességéhez. Keressen minket bátran!
Üzemi konyha, szálloda konyha vezetésével foglalkozik? A Coninvest segít a legkorszerűbb konyhatechnológia biztosításában! Az étterem felszerelésének beszerzéséhez, a legmegfelelőbb nagykonyhai berendezések megtalálásához nyújtunk segítő kezet. Keressen minket bizalommal!
A Coninvest a minőségi közétkeztetés biztosításához kínál szakértő segítséget. A tervezés folyamata során segít a nagykonyha számára a megfelelő rozsdamentes bútor kiválasztásában, az étterem számára pedig széles közületi bútor és design bútor választékot biztosít.

referenciák

Videók

Prospektusok

ajánlatkérés

hírlevél feliratkozás

Szerviz hibabejelentő űrlap
BEJELENTŐ
HELYSZÍNI KAPCSOLATTARTÓ HA KÜLÖNBÖZŐ
Berendezés adatai

Ajánlatkérés

hírlevél feliratkozás

Számunkra az ember a legfontosabb. Ezen múlik közös jövőnk. Hírlevelünkben megosztjuk a legmodernebb, legzöldebb iparági híreket.