„Emelem a kalapom”

„Emelem a kalapom”

A Coninvest számára a legnagyobb öröm, hogy azok a séfek, akik az általunk kialakított konyhákban dolgoznak nap mint nap, elismerően nyilatkoznak rólunk. Laurent Bavay a British International School konyháját vezeti és a kezdetek óta ismer minket.

Mesélne arról, hogyan kezdett el dolgozni a British International School konyháján?

Miután több évet külföldön töltöttem kőolajplatformokon és szállodákban, szerencsés voltam, amikor visszatérhettem Budapestre, hogy főszakácsként jelentkezzek a budapesti Nemzetközi Angol Iskolába. A HR menedzserrel folytatott interjú után az operatív igazgató felajánlotta nekem ezt az álláslehetőséget. Ezért vagyok ma az iskola konyhájának főzési technológiai vezetője. Az intézmény séfjeként ezúton is köszönöm nekik, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget és a bizalmat.

Mikor döntötte el, hogy séf lesz? Hogyan jött a főzés szeretete?

A nagymamámnál nevelkedtem, aki északon, egy francia kisvárosban élt, és gyakran részt vettem a vasárnapi ebéd elkészítésében. A kertjéből hoztam a friss zöldségeket, gyümölcsöket, majd később családi okokból is segítettem és így a főzés nélkülözhetetlenné vált, a mindennapjaim része lett. 12 éves koromban a szüleim észrevették, hogy nagy kedvem is van a főzéshez, ezért úgy döntöttek, hogy az iskolai szünet alatt hetente elküldenek egy séf barátunkhoz, hogy tapasztaljam, vajon a nagykonyhai főzés még mindig tetszik-e nekem. Tizenkét éves korom ellenére a séf nem kímélt, a kezdetektől a csapat tagja lettem a konyhában végzett munka összes nehézségeivel együtt. Annyira megszerettem, hogy az iskolai évek alatt, a szünidőben, az ünnepeket is gyakran ott töltöttem.

Mióta él Magyarországon?

1988. május 5-én érkeztem.

Szereti a magyar ételeket is? Mi a véleménye a magyar konyháról? Van-e esetleg kedvence?

Imádom a tradicionális, hagyományos magyar konyhát, amely gazdag és ízletes konyha. Az ételek elkészítésére hatnak az új trendek, ami nem rossz, de nem adja vissza a valódi magyar konyha eredetét és értékét. A mai napig hajlandó vagyok több kilométert utazni, hogy igazi magyar ízeket kóstoljak.

Igaz az a mondás, hogy a francia konyha három alapvető hozzávalója a vaj, a vaj és a még több vaj?

Igen igaz, hogy a jó minőségű vaj a francia konyha alapja, mivel főzéskor különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Most már a magyar séfek is egyre több vajat használnak.

A magyar nyelv a külföldiek szerint az egyik legnehezebb, Ön mégis tökéletesen beszél, szinte akcentus nélkül. Hogyan sikerült ennyire elsajátítani a nyelvet?

Köszönöm a bókot! Azt gondolom, hogy amikor valaki egy idegen országba jön, meg kell próbálnia néhány szót megtanulni, hogy megértse azokat az embereket, akikkel dolgozik, majd ezt követően kitartással egyre többet kell tanulni. Elkezdtem olvasni, kommunikálni, kapcsolatokat építeni, hogy megkönnyítsem magamnak a magyar nyelvbe történő beilleszkedést és természetesen sokat segített a családom is ebben. Először soha nem gondoltam volna, hogy eddig eljutok, mert sokáig a francia nagykövetnek dolgoztam és mindenki franciául beszélt körülöttem. Később, lehetőségem volt részt venni a magyar munkaerőpiacon, ami sokat segített nekem. Egy kis anekdotát is említenék a végére ehhez kapcsolódóan: karácsonykor, 1988-ban Franciaország nagykövetétől ajándékba kaptam egy könyvet, melynek szerzője Eckhardt Sándor, címe: Kézikönyv a magyar nyelv elsajátításához. Az első oldal megnyitása után azt mondtam magamban, hogy soha nem fogom megtanulni ezt a nyelvet, mert nagyon nehéz. De mostanra már elég jól elsajátítottam és mindenkivel szót értek.

Az a hír járja, hogy a British School-ban nem csak a gyerekek érzik nagyon jól magukat, de az ott dolgozók is nagyon lelkesednek az intézményért. Ezt Ön hogy látja?

Valóban így van. Itt lehetőség van arra, hogy egy nemzetközi környezetben dolgozzunk, annak szabályaival és szabadságával együtt. Nekünk, itt dolgozóknak pedig a lehető legnagyobb mértékben kell felmérnünk és tiszteletben tartanunk ezt a környezetet, melyben a diákok tanulnak és ahol mi is a mindennapjainkat töltjük.

Milyen ételek készülnek az iskola konyháján és mely szempontok szerint?

Először is a kulináris, valamint a kalóriákra és egyéb táplálkozással kapcsolatos kérdésekre vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartanunk. A menüket táplálkozási tanácsadónk támogatásával hozzuk létre, emellett mindig igyekszem az ételeket szezonális alapanyagokkal (zöldségek, gyümölcsök) készíteni. A felszolgált ételeink minden esetben megfelelnek az élelmezési szabályoknak, minden nap különféle zöldségeket kínálunk, amelyek a húsokat kísérik. A gyermekeknek lehetőségük van naponta változatos gyümölcsöket fogyasztani és házi desszertet is hetente csak egyszer szolgálunk fel. Betartjuk a szigorú szabályokat, ami a speciális (allergiás, diétás) menükre vonatkozik, ezeket külön konyhában is készítjük el a táplálkozási tanácsadónk felügyelete alatt.

Ha jók az információim, akkor augusztusban keresték meg a Coninvest-et, mivel az Önök gépe meghibásodott. A választás pedig egy dupla kosaras Meiko M-iClean HXL automata kalapemelős készülékre esett, melyet felmérés és ajánlatkérés után meg is vásároltak. Miért pont erre a gépre esett a választás?

A Coninvest-től szakmai tanácsokat kaptunk, amelyek segítettek bennünket a választásban. A Meiko M-iClean HXL egy csúcstechnológiájú mosogatógép rövid programmal (1,5 perc), automata, mely környezet kímélő, takarékos víz-, és áramfogyasztással rendelkezik. Könnyen kezelhető, a kalap automatikusan emelkedik, nincs szükség manuális műveletre.

Miért a Coninvest-től kértek ajánlatot? Volt már esetleg korábbi kapcsolat a két cég között?

Megalakulása óta ismerem a Coninvestet, ezért javasoltam ennek a professzionális cégnek a szolgáltatásait. Tökéletes az értékesítési ágazatuk, valamint van Budapest közeli szerviz és alkatrész raktára is. A műszaki problémák megoldására nem kell várni több hetet, ami nagyon fontos.

Ön mennyire tartja fontosnak a modern konyhatechnológiai eljárásokat?

Nagy segítség a munkában és óriási időmegtakarítást jelent, amely nagyon megkönnyíti a dolgozók munkáját.

Augusztus óta már egy kis idő eltelt, hogyan vált be a Meiko a gyakorlatban? Milyen előnyei vannak?

Öröm számomra, hogy megkönnyíthettem kollégáim mindennapjait. Azóta nem látom őket kézzel emelgetni a gép kalapját, amit a korábbi gépünknél kb. két percenként kellett a szerviz alatt, és ez legalább 150 emelést jelentett. A vízfogyasztás és az áramfogyasztás is nagyon lecsökkent, ami további megtakarításokat eredményez.

Van-e esetleg tervben egyéb konyhatechnológiai eszközvásárlás, amire az intézménynek szüksége lehet a jövőben?

Azon dolgozunk, hogy modernizáljuk a konyha egyes elemeit, amely lehetővé tenné számunkra, hogy új recepteket készítsünk, és megkönnyítsük a 900 napi szerviz kiszolgálását.

Végezetül, kérhetünk Öntől egy rövid személyes idézetet vagy gondolatot?

„A konyha, az étterem dekorjának a fordított része, ahol a férfiak és a nők mások örömére aktiválódnak.”

Bernard Loiseau

Coninvest

A Coninvest a nagykonyhai berendezések szakértője. A legkorszerűbb konyhatechnológia, az energiatakarékos, és költséghatékony megoldások, és a professzionális ételkészítés minden tudásával felvértezve várjuk ügyfeleinket.
A Coninvest a vendéglátóipar szakértői számára kínál professzionális megoldásokat. A tervezés és a kivitelezés során is ügyfeleink mellett állunk, szerviz szolgáltatásaink pedig hosszútávon is biztosítják a megfelelő működést.
A Coninvest a magas minőségű konyhatechnika mellett teszi le voksát. Vendéglátó egységek számára széles közületi bútor és design bútor választékot biztosítunk. Az értékesítés mellett mély szaktudással, tanácsadással, szerviz szolgáltatással várjuk ügyfeleinket.
A Coninvest minőségi élelmiszeripari felszerelés biztosításával foglalkozik vendéglátó egységek számára. Szakértőink számos ipari konyha, nagykonyha kialakításában segédkeztek már, a tervezés és a kivitelezés folyamata során is mély szakértelemmel járultak hozzá a projektek sikerességéhez. Keressen minket bátran!
Üzemi konyha, szálloda konyha vezetésével foglalkozik? A Coninvest segít a legkorszerűbb konyhatechnológia biztosításában! Az étterem felszerelésének beszerzéséhez, a legmegfelelőbb nagykonyhai berendezések megtalálásához nyújtunk segítő kezet. Keressen minket bizalommal!
A Coninvest a minőségi közétkeztetés biztosításához kínál szakértő segítséget. A tervezés folyamata során segít a nagykonyha számára a megfelelő rozsdamentes bútor kiválasztásában, az étterem számára pedig széles közületi bútor és design bútor választékot biztosít.

referenciák

Videók

Prospektusok

ajánlatkérés

hírlevél feliratkozás

Szerviz hibabejelentő űrlap
BEJELENTŐ
HELYSZÍNI KAPCSOLATTARTÓ HA KÜLÖNBÖZŐ
Berendezés adatai

Ajánlatkérés

hírlevél feliratkozás

Számunkra az ember a legfontosabb. Ezen múlik közös jövőnk. Hírlevelünkben megosztjuk a legmodernebb, legzöldebb iparági híreket.