Ha a gazdaságos konyha működtetésének aspektusairól van szó, nem biztos, hogy az edénymosogató terület fejlesztése jut először eszünkbe. Pedig ha odafigyelünk rá, hosszú távon csökkenthetjük az üzemeltetési költségeket.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt tippet, amelyek középpontjában az edénymosogatási terület áll:
- Cseréljük le a csapot keverő csaptelepre, és használjunk akár 40 %-kal kevesebb vizet
A konyhai eszközök kézzel történő előmosása hatalmas mennyiségű vizet pazarol. Ha a kézi csapfejet egy keverő csapteleppel kombináljuk, amely a vízáramlást is szabályozza, azzal a víz 40 százalékát megspórolhatjuk. Ezzel pénzt takaríthatunk meg, miközben hosszú távon pozitív hatást gyakorolunk a környezetre.
- Cseréljük le a kézi vagy fix mosószeradagolást érzékelős adagolóra
Ha nagy mennyiségben használunk mosogatószereket, azok jelentős költséget jelenthetnek a tulajdonosoknak. Egy mosószeradagoló érzékelő beépítése a mosogatóba szabályozhatja a felhasznált mosószer mennyiségét, és akár 40 százalékkal csökkentheti annak felhasználását. Mivel a mosószerek nem teljesen bomlanak le biológiailag, egy mosószer-érzékelő segíthet a mosószerek nehézfémek vízkészletekbe való bekerülésének korlátozásában és azok megóvásában is. Az adagolóérzékelő beépítése tehát nemcsak a pénztárcánknak, hanem a környezetnek is jót tesz.
- A megfelelő berendezésekbe való befektetés hosszú távon segíthet a költségek visszafogásában
A konyhai eszközök előmosása sok energiát és időt igényel. Ezzel együtt nagy mennyiségű vegyszert is. De ha több mosogató berendezést választunk, számos előnyre tehetünk szert. Az előmosás elkerülhető, a megspórolt időt pedig a konyhai területen belül más feladatokra fordíthatjuk. Ráadásul évente akár 470 liter mosogatószer is megtakarítható. Ha azon gondolkodik, hogy környezetbarátabb megoldásra vált, a Granuldisk berendezéseit pontosan Önnek találták ki!
- A mosogatási folyamatok újraértékelése és a költségek kiszámítása
Az edények előmosása azt igényli, hogy az alkalmazottak több órát töltsenek a mosogató mellett. Ennek a lépésnek az elkerülésével a Granuldisk számításai szerint évente akár 9.600 eurót is megspórolhatunk. Gondoljuk csak végig, hogy 5 vagy 10 év alatt mennyi pénzt jelent ez. Ezzel együtt képzeljük el, hogy milyen pozitív hatással lehet a környezetre és az alkalmazottak egészségére.
- Tegyük az edénymosogató területet biztonságos munkaterületté
Az edénymosó terület számos veszélyforrást rejt magában, mint például a csúszós padló, a nehéz emelgetések és az ismétlődő mozgások. Ha gondoskodunk arról, hogy ezeket a veszélyforrásokat okosabb mosogatóberendezésekkel korlátozzuk, az pozitív hatással lehet az alkalmazottak munkájára, és biztonságos munkakörnyezetet teremt. Ezzel együtt, ha a konyha átalakítása megtörténik, a sérülésekkel és betegszabadságokkal kapcsolatos magas költségek korlátozhatóak lesznek.