Babka, az élet fűszere

Babka, az élet fűszere

Nemesvölgyi Attila a Babka tulajdonosa és arca. Buja, lokális törzshelyet álmodott, aminek létrehozásában a Coninvest is szerepet vállalt.

Mi a siker titka? Mi a recept?

Minden 16 éves koromban kezdődött. A szüleim beirattak a Vendéglátói és Szakképző Iskolába Szombathelyre, ahol a család barátja volt az igazgatóhelyettes. Semmi nem indokolta e lépésüket, csupán az, hogy szem előtt legyek, mivel – őszintén szólva – kicsit eleven gyerek voltam.  Két hétre rá már tudtam, hogy erre születtem. Arra, hogy adjak, hogy örömet okozzak másoknak a szakmám által, hogy lássam rajtuk a boldogságot. Emlékszem, egyszer egy vendégelőadót hívott az iskola a Savaria Hotel igazgatója személyében. Ő megkérdezte tőlünk, hogy tudjuk-e kik vagyunk valójában?

Természetesen nem értettük a kérdést, hiszen mindenki vendéglátósnak tanult az osztályban, így a válaszunk az volt, hogy vendéglátósok vagyunk. De az igazgató ezt mondta nekünk: „Maguk orvosok lesznek!” Akkor ott még nem teljesen értettem, de mindvégig bennem maradt ez a gondolat… Évekkel később, amikor kellően érett és elhívatott is lettem, akkor értettem meg, miben áll az én szakirányom. Egyeseknek a kávé jelenti a szakterületüket, van, aki a koktélokban teljesedik ki a vendéglátáson belül, van, akinek a bor jelenti ezt és sommelier lesz belőle és még sorolhatnám. Nekem a legfontosabb, hogy átfogó élményt nyújthassak, hogy igazi házigazda lehessek, hogy etessem és itassam az embereket úgy, hogy amikor kimennek a Babka ajtaján, jobban érezzék magukat testileg és lelkileg egyaránt, mint amikor betértek. Hogy konkrétabb legyek; egy becsületes „kocsmát” viszünk szerethető házi koszttal, mely személyes kötődésből kimondottan a közel-keleti ízekből és életérzésből inspirálódik. Ugyanakkor megtalálhatóak a magyaros klasszikusok is az arab, izraeli, török, görög, örmény, grúz fogások mellett. Az ételeink a fenntarthatóság jegyében születnek, de nem divatból. Nagyanyáink is így főztek, csak még nem adtak e törekvésnek ilyen hangzatos nevet. Fontosnak tartjuk, hogy kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozzunk, kiváló szakemberekkel és modern, 21. századi technológiával. Ez utóbbi szintén a környezetünk megóvásáért, de a kollégáink kényelméért és komfortjáért is elengedhetetlen kritériuma a sikernek. A vendégek pedig mindig visszajeleznek, ők fogalmazzák meg azt, hogy a fejlődési folyamatban épp hol tartunk. Most azt gondolom, hogy a konyhánk felújításával egy űrugrásnyit haladtunk előre, hiszen ez miattuk is egy fontos lépés volt.

Miként valósult meg ez a nagy beruházás a konyhai eszközöket tekintve?

A Babka előtt is vendéglátóhely működött itt, évtizedeken át Újlipótváros emblematikus presszója, a Szamovár. 2015-ben vettük át az éttermet és egy ideig az akkori műszaki tartalommal üzemeltettük tovább, mivel elég szűkösek voltak az anyagi kereteink. A berendezés is kissé eklektikusnak tűnhet, hiszen semmit nem szeretek kidobni, inkább kihívást látok abban, hogy egy régi tésztaszűrő kis fantáziával miként éljen tovább mondjuk lámpaburaként. Ebben sokat segített a feleségem, aki designer-ként is tevékenykedik, így a női energiák miatt az összkép otthonos, fesztelen és harmonikus lett a vendégek szerint is, ahol a zenék és a fények is ezt árnyalják még kedvesebbre. A konyhában viszont meg kellett lépnünk azt a komoly szintet, amit a szakmai alapelveink is diktálnak. Az ételeink zöldséghangsúlyosak, ami nem véletlen, hiszen a Föld megóvásának kérdésköre is ezt követeli meg tőlünk. Így környezettudatosnak kell lennünk a bennünket körülvevő konyhai felszereltség tekintetében is. Thermomix, kombi pároló, indukciós tűzhelyek, hold-o-mat, feketeedény, és pohármosogató gépek, konyhasziget és még sorolhatnám azokat az eszközöket, melyek prémium minőségükből fakadóan jelentős költséggel járnak ugyan, de rengeteget spórolnak az elkövetkező években pénzben, energiában, munkaerőben és a kollégák is boldogabbak tőlük.

A Coninvest konyhatechnológiai eszközei, berendezései hogyan segítik a Babka mindennapjait?

Leírhatatlan a különbség, nem véletlenül használtam az előbb az űrugrás szót. Ma már nem elég egy igényes szakembernek, hogy ahol főz, ott jól meg legyen fizetve. Persze ez is fontos és mi is igyekszünk a bérezésben az európai szintet tartani, ez sosem jelentett számunkra gondot. Viszont a kényelmet, a gyorsaságot, a tervezhetőséget ezek a modern eszközök és ez a felszereltség adja, amit joggal várnak el a profi kollégáink. Nem beszélve a higiéniai feltételekről, amit a Meikomosogatógépei biztosítanak mindössze néhány perc alatt. Ez tényleg egy dimenzióváltás volt a mi életünkben és a mi szintünkön, amihez nagyban hozzátett a Coninvest munkatársainak szakértelme is a hasznos tanácsaik révén. Ez kiegészült a humán erőforrás terén is egy szintlépéssel, hiszen egy olyan séf páros dolgozik most nálunk, akik ezekkel az eszközökkel és fiatal, versenyszellemű mentoráltjaikkal együtt csodákat alkotnak a konyhában, amik valóban gyógyító erővel bírnak.

A Babka név honnan ered?

A Babka egy csokis-diós, hidegen kelesztett édesség Jeruzsálemből. Rózsavízzel készül és nagyon finom, a vendégeink nagyon szeretik. Sokan azt hiszik, hogy ez egy orosz szó és a babuska-ból ered, ezért gyakoriak az orosz vendégek is nálunk, akik aztán ettől a félreértelmezéstől eltekintve mindig elégedetten és jóllakottan távoznak.

Említette a beszélgetésünk elején az adás örömét és az érzelmi indíttatást is érzékelni lehet az elmondottakból, amitől ez a hely tényleg több, mint csak egy étterem! Ettől sokkal többről szól. Mit jelent Önnek a Babka?

A Babka elsősorban buja, lokális törzshely, őszinte házi koszttal, ahol jót akarunk adni jó áron, mindezt kivételes szeretettel fűszerezve. A fűszereket a konyhában sem sajnáljuk, így szerintünk az életünknek is nagy szüksége van rá. Azt szeretnénk elérni, hogy szeressenek idejönni, mert a Babka bár ízben és vizualitásban is tartalmas és teljes, mégsem kívánja meg az ehhez párosított fine dining-os feszülést. Gyakran vagyok itt napközben és látom, ahogy a vendég belassul jó értelemben az itteni atmoszférától, majd ezután a keleti fűszerek aromájától, melyekhez különleges koktélokat készítünk.

Coninvest

A Coninvest a nagykonyhai berendezések szakértője. A legkorszerűbb konyhatechnológia, az energiatakarékos, és költséghatékony megoldások, és a professzionális ételkészítés minden tudásával felvértezve várjuk ügyfeleinket.
A Coninvest a vendéglátóipar szakértői számára kínál professzionális megoldásokat. A tervezés és a kivitelezés során is ügyfeleink mellett állunk, szerviz szolgáltatásaink pedig hosszútávon is biztosítják a megfelelő működést.
A Coninvest a magas minőségű konyhatechnika mellett teszi le voksát. Vendéglátó egységek számára széles közületi bútor és design bútor választékot biztosítunk. Az értékesítés mellett mély szaktudással, tanácsadással, szerviz szolgáltatással várjuk ügyfeleinket.
A Coninvest minőségi élelmiszeripari felszerelés biztosításával foglalkozik vendéglátó egységek számára. Szakértőink számos ipari konyha, nagykonyha kialakításában segédkeztek már, a tervezés és a kivitelezés folyamata során is mély szakértelemmel járultak hozzá a projektek sikerességéhez. Keressen minket bátran!
Üzemi konyha, szálloda konyha vezetésével foglalkozik? A Coninvest segít a legkorszerűbb konyhatechnológia biztosításában! Az étterem felszerelésének beszerzéséhez, a legmegfelelőbb nagykonyhai berendezések megtalálásához nyújtunk segítő kezet. Keressen minket bizalommal!
A Coninvest a minőségi közétkeztetés biztosításához kínál szakértő segítséget. A tervezés folyamata során segít a nagykonyha számára a megfelelő rozsdamentes bútor kiválasztásában, az étterem számára pedig széles közületi bútor és design bútor választékot biztosít.

referenciák

Videók

Prospektusok

ajánlatkérés

hírlevél feliratkozás

Szerviz hibabejelentő űrlap
BEJELENTŐ
HELYSZÍNI KAPCSOLATTARTÓ HA KÜLÖNBÖZŐ
Berendezés adatai

Ajánlatkérés

hírlevél feliratkozás

Számunkra az ember a legfontosabb. Ezen múlik közös jövőnk. Hírlevelünkben megosztjuk a legmodernebb, legzöldebb iparági híreket.