A Marrone képviselői a Coninvest bemutatótermében prezentálták, hogyan tervezik és gyártják egyedi konyhablokkjaikat
Az elmúlt évek során egyre népszerűbbé váltak az éttermekben a nyitott konyhák, látványkonyha megoldások, ahol a vendégek szó szerint betekintést nyerhetnek a színfalak mögé. A séfek már nem úgy kívánnak kapcsolódni a vendégeikkel, hogy kimennek hozzájuk a vendégtérbe, hanem a konyhát szeretnék közelebbről megmutatni nekik, ezért az esztétika egyre fontosabb fogalommá válik ezeknek a konyháknak a kialakításakor. A Marrone pedig pontosan ebben jár az élen: a design fogalmát fűzi össze az ipari konyha magas minőségével és funkcionalitásával. A bespoke konyhaszigetek nemzetközi vezető gyártója, a Marrone képviselői február 6-án a Coninvest bemutatótermében tartottak előadást a tervezési folyamatukról és a legkülönlegesebb projektjeik kulisszatitkairól.
Vincenzo Marrone 1978-ban nyitotta meg műhelyét, a konyhaszigeteket ekkor csak és kizárólag gyártók számára készítették megrendelésre. Armando Pujatti mindig is arról álmodott, hogy a Marrone saját cégként gyárt konyhablokkokat, így 2008-ban a cég átvételekor új irányt vett a Marrone története, és ma már a világ minden kontinensére készítenek egyedi konyhákat.
„A cél az volt, hogy egy kézben érjen össze minden, ami egy konyhaszigetnél egyedileg elkészíthető lehet, hogy mi gondoskodjunk mindenről, ami egy konyhaszigetben bespoke. Mindezt a tőlünk megszokott legmagasabb minőségben, saját berendezések kifejlesztésével a Marrone know-how-ját felhasználva” – mondta Marco Pujatti, a cég jelenlegi ügyvezető igazgatója.
220 egyedi konyhasziget évente
A Marrone évente 220 konyhablokkot gyárt le, és minden egyes konyhaszigetük egy különálló, egyedi projekt. Nincs standardizált termék vagy alapsablon.
Egy Marrone konyhasziget egy üres lapról indul, és a séffel és a tervezővel, belsőépítésszel való ötletelés után, a rendelkezésre álló tér és az elvárt funkciók alapján készül el a vázlatterv, amely mind a gyártó, mind a kivitelező számára tartalmaz minden szükséges információt a konyhasziget legyártásához és beillesztéséhez. A 3D látványterven már a legapróbb részletek is kidolgozásra kerülnek, és a konyha virtuálisan bejárhatóvá válik.
„Minden egyes konyhablokkunk a tervezővel és a belsőépítésszel szorosan együttműködve kerül megtervezésre, a beépített berendezéseket pedig a séffel egyeztetve fejlesztjük ki és gyártjuk le. Rugalmasan kezeljük a design megoldásokat, a kivitelt tekintve pedig nincsenek határok” – mondta Leonardo Rossi, a Marrone sales managere.
Marrone egy üvegházban
A dél-svédországi családi étterem, az ÄNG története igazán különleges: ők voltak az elsők, akik Svédországban szőlőtermesztéssel és saját bor készítésével kezdtek el foglalkozni, habzóborokra és fehérborokra fókuszálva. Ebből kiindulva álmodtak egy olyan étteremről, amely csak és kizárólag a helyi termelők alapanyagait felhasználva készíti fogásait. A Norm Architects csapatával közösen gondolták ki és tervezték meg az éttermet: egy üvegházban kialakított teret letisztult, skandináv designnal, japán hatásokkal. A minden oldalról üveg épület a konyhába is teljes betekintést kínál, így a tető felől is, ami kihívást jelentett a Marrone számára. Az UV-védelmet és a hőelvezetést végül egy speciális bevonóréteggel oldották meg. Az étterem mindkét szintjére alakítottak ki egy-egy teljesen nyitott látványkonyhát, amiknek a megtervezésekor a Marrone szakértői az enteriőr design-hoz választott anyagokat is szem előtt tartották.
Az ÄNG Étterem négy és fél órás gasztronómiai túrája a felső szinten indul fogadófalatokkal, ezután a borospincén át kalauzolják a vendégeket, végül pedig az alsó étterem részben foglalhatnak helyet és fogyaszthatják el a választott fogásokat, miközben élvezik az üvegfalakon át eléjük táruló gyönyörű panorámát.

Márványba öntött Marrone luxuskonyha
„Ma már nemcsak a sok Michelin-csillagos éttermeknél és ötcsillagos szállodáknál elvárás, hogy a séf a legmagasabb kategóriát kapja, hanem a kisebb bisztrókban, családi éttermekben, sőt, privát otthonokban is, ami számunkra is egy egyre fontosabb terület” – mondta Karl Zimmermann, a cég igazgatósági tagja.
A Marrone egyik leglátványosabb konyhaszigete, a Saxum Essentia egy előkelő surrey-i rezidencia számára készült. A konyha központi eleme az Arabescato Grigio Orobico márványból készült Chef Table, amely lenyűgöző méreteivel és egyedi formatervezésével tűnik ki. Egyetlen, rendkívül nagy méretű márványtömbből alakították ki, speciális vágási technológiák alkalmazásával, tökéletesen illeszkedik a Marrone által egyedileg gyártott rozsdamentes acél keretbe. A beépített berendezések a legmodernebb professzionális technológiákkal vannak felszerelve a főzés, előkészítés és hűtés terén, a Marrone szakértelmének és egyedi megoldásainak köszönhetően. A Chef Table a konyha anyagainak – az acélnak és a márványnak – tökéletes egyesülését jelképezi a legmagasabb szintű professzionális teljesítményt és a legkiválóbb anyagokat ötvözve, kielégítve a legigényesebb séfek és a legkifinomultabb tervezők elvárásait, miközben lenyűgözi a legexkluzívabb vendégeket is.