Az Onyx átalakulásának izgalmas története 2020 novemberében kezdődött, az Utolsó Vacsora eseménnyel, amelyen az utolsó „fogásként” feltálalt kalapáccsal megindult az Onyx történetének eddigi legnagyobb átalakítása. A Metamorfózis során az Onyx csapata minden fontos állomásnál egy-egy különleges eseménnyel ünnepelte a változásokat: májusban a SITT street fine dining eseményen, júniusban a Dekonstrukció vacsorán, júliusban pedig a Relikvia Emlékvásáron nyerhetett bepillantást a nagyközönség az átalakulás folyamataiba. A Metamorfózis munkálatai lassan egy éve tartanak, a következő mérföldkőnél pedig a Coninvest is ott áll: novemberben nyílik a Műhely, az Onyx előszobája, melynek látványkonyhája a Coninvest szakértőinek kivitelezésében készül.
„Nem újkeletű a Coninvest együttműködése a Gerbeaud-házzal és az Onyx-szal” – mondja Kertész Mirjam, a Coninvest ügyvezetője. „Amint Niszkács Anna átvette a Gerbeaud Ház ügyvezetését édesanyjától, Pintér Katalintól, az egyik újítása a Gerbeaud étlapjának kiegészítése volt klasszikus kávéházi meleg ételekkel. Erre alakítottunk ki akkor egy tálalókonyhát a földszinti back of house részen. Mire azonban elkészültünk, be is ütött a Covid, annak minden korlátozásával együtt. Párhuzamosan készült el a Gerbeaud Ház új rendezvény központja is, ám a pezsgőző vendégek helyett sorra érkeztek a foglalások visszamondásai. Na de az Onyx-osok nem adták fel, és a híres Utolsó Vacsora után elindultak egy olyan úton, melynek során a Coninvest-et bízták meg az új Onyx Műhely látványkonyhájának kialakításával. Az életben pedig nincsenek véletlenek: amikor Annáék felfedezték a Marrone Metamorfózis nevű egyedi főzőblokkját a budaörsi bemutatótermünkben, már el is dőlt, hogy az Onyx Műhelyben is egy ilyen blokkon fognak főzni.”
A még kivitelezés alatt álló Műhelybe most Lengyel Márton látványterveivel nyerhetünk bepillantást, a Műhelyről pedig Fekete Marcell, az Onyx stratégiai igazgatója mesél nekünk bővebben:
„A Műhely, amely alkotói térként is funkcionál, a régi Onyx vendégterének egyik felében kerül kialakításra. Itt fogjuk lekísérletezni azokat az ételeket, amelyeket aztán a vendégeinknek is bemutatunk az étteremben.
A Műhely tervezése során elvárásunk volt, hogy a konyhán négy séf tudjon egyidejűleg elférni és dolgozni, úgy, hogy számukra minden kézre álljon, minden eszköz karnyújtásnyira legyen, a sütéstől a pároláson keresztül a hűtésig minden konyhatechnológiai műveletet kényelmesen tudjanak elvégezni. A tervezés során az egyik legnagyobb kihívás számunkra az volt, hogy egy nagyon kicsi térben kellett a konyhát kialakítanunk, elsődlegesen az ergonómia szempontját tartva szem előtt. A Műhely alapvetően egy kísérleti konyha, amely adott esetben látványkonyhaként is funkcionál, így a térben egyszerre kellett helyet adnunk a konyhának és a 16 férőhelyes vendégtérnek. Emellett itt található az Onyx gasztronómiai szakkönyvtára és kerámiaműhelye is, illetve a konyhán belül szerettünk volna a cukrászatnak egy külön részt kialakítani. Mindezeket optimálisan betervezni egy ekkora térbe nem kis feladat volt.
Már megvoltak az elképzeléseink, amikor a Coninvest budaörsi központjában jártunk. Itt láttuk meg azt a Marrone főzőblokkot, amelybe első pillantásra beleszerettünk: egy tökéletesen kialakított pult az ergonómia és a design szempontjai alapján, mintha nem is emberi kéz tette volna össze. Az pedig már sorsszerű, hogy a főzőblokknak a Marrone a Metamorfózis elnevezést adta.”
Az Onyx Műhelyt a tervek szerint november 4-től látogathatják majd a vendégek. Mi biztosan az elsők között leszünk!