Tengernyi Séfműhely: halas szeánsz Tischler Petrával
Nem kellett Tischler Petrának messzire mennie, hogy bebizonyítsa: halból sosem elég. A Budaörsi Halpiac értékesítési vezetője a budaörsi stúdiónkban vezette be a szakmai érdeklődőket a halételek világába – tengernyi inspirációt kaptunk, mondhatnánk, már csak azért is, mert Petra a tengeri halak nagy rajongójaként főzte meg négyfogásos menüjét.
Tonhallal kezdődött az ételsor, és ha eddig kételkedtünk volna benne, november eleje óta tudjuk, hogy bele lehet harapni a tengerbe Magyarország közepén is: a tonhal tatár avokádó gyönggyel és vizitormával mennyei volt, megkóstolva pedig repestünk a boldogságtól, hogy ez még csak a kezdet. Petra, aki nemcsak az izgalmas ötletek miatt tette felejthetetlenné ezt a napot, olyan szenvedélyesen beszélt a halakról, hogy sokunknak megfordult a fejében, hogy innentől kezdve mást nem is ennénk, mint tenger gyümölcseit. Előételként ceviche került az asztalra, amelynek minden összetevőjét – a garnélát, a Szent Jakab kagylót és a tonhalat – Petra külön-külön savakba (citromlé, grapefruit lé, narancslé, lime lé) pácolta, aztán frissen fűszerezte, mi pedig nem győztük bejárni a hét tengert, akkora mámorban fürödtünk már. És még csak ekkorra érkezett a főétel: a lazac lencsével, és répapürével. Megtudtuk, hogy a mártás 17 összetevőből készült, amiről Petra úgy mesélt, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Végül felkerült az asztalra a desszert is: a citromkrém alapú lisztmentes kakaós piskóta, amire tápióka puding, csokoládé ganache, citromnádas-zöldteás granita, mogyorós morzsa és ehető virágok kerültek.
A halak királynőjével bő két óra alatt bejártuk szinte az egész világot, kóstoltunk és teljesen Petra ha(l)tása alá kerültünk, olyannyira, hogy a Séfműhely végére csak osztani tudtuk a séf véleményét: halat minden asztalra!