A Rolling Pin (aminek jelentése angolul sodrófa) 2010-ben jött létre Ausztriában, és azóta a legelismertebb és legelterjedtebb gasztronómiai szaklap lett az országban és más német nyelvterületeken. Kezdetektől fogva meghökkentő és figyelemfelkeltő címlap séffotókkal kavarnak port, amiket poszterek és festmények formájában keltetnek életre – akár egy rendezvény díszleteként is.
A Rolling Pin weboldalát megnyitva először azt hiszi az ember, egy állásközvetítő portálra érkezett, de az érdekes szakmai cikkek, verseny beszámolók, díjak, technológiák magukkal ragadnak és sodorják tovább az olvasót. Az oldal óriási állásbörze is egyben, nem csoda, hogy ezzel az egyszerű kis trükkel a legolvasottabb és legelterjedtebb szaklap lett séfek, sous séfek, szakácsok, bartenderek, sommelier-k és vendéglátós szakemberek körében.
Indulásuk óta létrehoztak két fiataloknak szóló szakácsversenyt: a The Rookies és a Junge Wilde, amik döntője és díjkiosztója a két napos Graz-i rendezvényen zajlik. Az első a 20 év alatti tanulók, a második a 30 év alatti szakácsok versenye.
A Graz-i két napos rendezvényüket ezúttal 10. alkalommal rendezték meg a Graz-i kiállítási központban. Egy hatalmas nagy csarnok, ahol az osztrákok saját elmondásuk szerint a szakma krémjét tömörítik össze 48 órára, 6 ezer négyzetméterre. Egységes háttér (csak újrahasznosítható anyagok, mint sárga konténerek, építési állványzatok, eszköz szállító ketrecek és OSB lapokból összedobott egyen standok), meghökkentő díszletek, bömbölő zene, egy verseny helyszín, három színpad és rengeteg jókedvű látogató. Az oldott hangulatot alkoholos italok és kóstoltató standok alapozzák meg, és Michelin csillagos séfek és mestercukrászok kínálják portékáikat.
A nagyszínpad konferencia termét csak sötétítő függönyök választották le, és egyik ámulatból estem a másikba, mert első nap a Steirereck alapítója és tulajdonosa, Heinz Reitbauer volt színpadon, aki a jövő konyhájáról szóló vízióját prezentálta.
Másnap Massimo Bottura előadásán találtam magam, aki a színpadon három kollegájával az Osteria Francescana új kóstoló menüjét, a GLOBALE menüsort mutatta be. Massimo kihangsúlyozta, hogy a Globale nem egyenlő a globalista-val. A Globale egy festmény címe, ami 1992 óta lóg az Osteria Francescanaban. Egy olasz festőművész barátja festette meg a Földet határok nélkül, keveredő színekben. Ez a műalkotás és a nála megforduló sok nemzetközi sztázsoló, akik színesebbé tették az ő konyhájukat is, inspirálta az új menüsort. Máris indult a feledhetetlen utazás Massimoval a Föld körül. Nem hiába kétszeresen a Világ legjobb séfje, jelenleg hét csillag birtokosa csak Modena, a szülővárosa határain belül. 13 éttermet nyitott a világ minden táján, és 13 ingyen konyhát. Igen, mert ahova mennek, először egy éttermet nyitnak, amivel általában sikert aratnak, de a sikerből visszaadnak a helyieknek, a kevésbé szerencséseknek. Massimo beszélt még arról is, hogy az ő műfajának a fenntarthatósága nem csak a kisebb ételpazarlásban rejlik, hanem annak módjában is, ahogyan az alkalmazottakkal, munkatársakkal bánnak. Kizsigereljük őket, vagy egy békés, nyugodt munkahelyet teremtünk?
Az eseményen olyan világhírű vendégelőadók voltak, mint Tim Raue, Alexander Herrmann, Riccardo Camanini és még sorolhatnám. A két napos rendezvény igazi fénypontja az esti JRE Gaumenzirkus parti volt, amit Graz Seifenfabrik (szappangyár) rendezvény központjába vittek. Nyolc Michelin csillagos séf kóstoltatta ételeit, de olyan közvetlen és egyszerű módon, hogy bárki szóba elegyedhetett velük. Egy mini Gourmet fesztiválon éreztem magam, csak itt a karszalag adta az all inclusive csomagot. A cirkuszi hangulatról a díszletek, artisták és táncosok gondoskodtak az est folyamán.
A Rolling Pin egy meghökkentő és lenyűgöző rendezvény, csak ajánlani tudom mindenkinek. Jegyek elővételben online megvásárolhatók, de csak aktív vendéglátóipari szakembereket engednek be és ezt igazolni is tudni kell. Nekünk kiváló kapcsolatépítési lehetőség volt a jövőre nézve, hiszen terveinkben van további külföldi szakemberek szerepeltetése sóskúti látványkonyhánkon.
– Kertész Mirjam